divendres, 8 d’agost de 2008

RECORDANT A ROC LLOP I CONVALIA..-- MIRAVET

Un angelet enomenat Maria, m'ha enviat eixa preciosa poesia d'en ROC LLOP I CONVALIA.
La meva reposta ha set el publicar-la en el post. M'ha recordat el nom una sèrie de vivències
que no vull desaprofitar i deixar còrrer eix riu que pot unir-nos i regar el terreny propici per que creixi novament el que jo vaig escriure d'eix poeta de Miravet.
Un llibret, que ja havia sofert molt, em va deixar l'any dos mil un fill de la Torre i ara junt amb els fills i mestressa a Miravet. / Ens trobavam a buscar aigua a la font d'Nhorta, ell per el seu consum, jo per vacunar les pollades. Van començar allí una sèrie de converses, ell explicant-me la seva vida, jo més que res escoltant./ En l'any citat abans ens personarem a casa seva de Miravet amb el meu fill per fer-li una entrevista consentida per publicar a l'Enjub. Allí em va presentar el llibret esmentat i li vaig demanar me'l deixes emportar. El fill el retornar als pocs dies. Era el llibret d' un mestre i anarquista del poble citat. Mercé a la seva lectura jo vaig escriure una serie de poemes relacionats./ Aquest poema que la Maria te la culpa de que jo ara us parli de ROC LLOP. /Ho posaré en dos o tres posts. Davall del poema he extret de l'escola que crec porta o portarà el seu nou un treball sobre la seva biografia, llegiu-lo.

Ha tornat la primavera,
arbres i cors brollaran,
saba i fang feta foguera,
vida i amors pregonant
El món refarà sa via
amb riure en son despertar
i oblidarà la cruesa
de l’hivern que va enterrar

Ha tornat la primavera,
els infants faran estol,
i els vells portaran llur reuma
a passejar-lo pel sol;
i parlaran mal dels joves
recordant els temps passats:
- Quina joventut que corre.
- Quin escreix de llibertat.
--------------------
Escrit per un alumne de l’escola de Miravet
Semblança de Roc Llop i Convalia, poeta i mestre miravetà.Aquest any 2008, Miravet commemora el centenari del naixement de Roc Llop i Convalia, poeta i mestre del nostre poble.Roc Llop, professionalment, es va dedicar al magisteri i va donar classes a miravetans i miravetanes, així com, també, a Tarragona i a Vallfogona de Riucorb. Durant la segona República va exercir d’Inspector d’Educació Primària i va deixar un ampli nucli d’assaigs i articles sobre educació, pedagogia, psicologia infantil i renovació del sistema educatiu a la República. Alguns dels que el van conèixer, no han dubtat a definir-lo com un amant de l’art d’ensenyar.Roc Llop va ser exiliat i deportat als camps d’extermini nazis de Mauthausen i Güsen. Aquesta part de la seva vida va marcar molt els seus textos literaris. En concret, Contes negres de les vores del Danubi, un recull de narracions sobre les seves vivències als camps nazis.El més il·lustre escriptor i poeta de les lletres del nostre poble, va ser guardonat en dues ocasions: l’any 1965, obtenia la Flor Natural de poesia dels Jocs Florals de la Llengua Catalana, a París, amb Poemes de Llum i Tenebra i, el 1974, va ser guardonat amb l’accèssit al Víctor Català de narrativa dels Jocs Florals de la Llengua Catalana, a Amsterdam, amb Contes Negres de les vores del Danubi. Dos premis d'una gran vàlua, just quan la llengua catalana només trobava la seva expressió a l'exterior, que el consagren com a literat de l'exili català.Malgrat passar la major part de la seva vida a l’exili, Roc Llop sempre recordava Miravet i en molts dels seus poemes, recorda la seva infantesa. El poema més conegut....
------------------------------------------
Demà continuarem, si no passa res.
--------------------------------