dijous, 15 de gener del 2009

192 -- AVUI COMENCEN LES FESTES MAJORS DE LA TORRE DE L'ESPANYOL







La ermita dedicada a s. Antoni de Pàdua figura en portada
del llibret programa,
És el que vos presento

La festa Major és el dia 17 de gener i és l’advocat S. Antoni Abad.
.................
Sembla ser que eixa festa s’instaurà enllà del temps per celebrar la collita o recollida de olives en el terme. Els amos de les terres i del cultiu, naturalment feien calerons i els jornalers amb el seu treball podien omplir el papa i reservar algun dineró per quan la feina escassejava i les entrades a butxacó eren mínimes.
Avui, dia 15 de gener amb el dispar d’un coet a dalt de tot del campanar es dòna com inaugurat el moment de sortida per tots els actes programats, segueix el repic de campanes.
Això succeeix al migdia. Els grans i xibalada han pujat a dalt de tot, fins al terradet, el punt més alt del poblat. Allí per espai de més de mitja hora les campanes han voltat i el xing – xeng ha seguit al contrapunt amb el seu nítid soroll que penetra en les oïdes compassat al de les senyores campanes, és el senyal de la festa.
V I S C A L A F E S T A
A tots, vinguts, nou arribats, forasters i residents...Han de ser uns dies per gaudir i cansar-se amb un altre tipus de treball,diferent al normal, que també esgota, però satisfà.
A T O T S M O L T B O N E S F E S T E S
...............
Aqueta tarda, tots els que vulguin, poden presentar el seu coc ràpit
amb la presentació adient al concurs que es celebrarà
a les cinc als baixos ( sala d'actes) de l'ajuntament.
Després es convidarà a tothom a xocolata i el coc ràpit.

Algú potser no coneix aquesta llaminadura, en diem ROSSEGONS
Es la mateixa pasta que les coques, però ja feta a trossos
per millor repartimen, amb corazons (enseginada),
capsetes(clara puixada i amb ametlla o nous) i pastisets de cabell d'angel
una serie de pastes per collir individualment
sense fer falta particions-

10 comentaris:

Carme Rosanas ha dit...

Molt bona festa a tots. Menja't alguna pasteta d'aquestes a la meva salut, que fan una bona cara... aqueste de l'última foto, me le smenjaria totes

rebaixes ha dit...

Doncs, no te n'estiguis, que en farem més si s'acaben.... La coca que desenfornen és de poma, ja saps aquella mel sucoseta que fa i primeta que es fon a la boca. Anton.

Carme Rosanas ha dit...

Oooooh! de poma, boníssima! Que es fon a la bonac, sí senyor! Gràcies.

rebaixes ha dit...

Ja veus que també tenim mans primoroses que saben acontentar els pal·ladars més exigents.Anton.

Marta ha dit...

Anton! Aquesta festa deu ser una de les més boniques de l'any. A més dels dolços i els repics de campanes, feu també la benedicció d'animals?. També parles de l'ermita de S.Antoni de Pàdua i la festa és de S. Antoni Abad? Ja m'ho aclariràs.

rebaixes ha dit...

Això que em preguntes de l'ermita.El conde montagut de La Torre, es veu que era perseguit per asumtes de diner o faldilles, i el buscaven per Barna o Tortosa i ell era amagat a dalt de la muntanya en una cova natural que ningú sabia (on hi ha l'ermita). Ell no es moia d'allí i li portaven el menjar. Quan la cosa es va calmar, ell que havia fet una prometença, la complí.Devia ser en el 1900 i pico. Jo vaig conèixer el Monxili, familia dels que el servien.
Fa uns vint-i-cinc anys enrere es va vendre les terres, fins que al fi no se segur si va fer donació a l'ajuntament de l'ermita. Ara el que no entenc, que la comisió hagi posat la portada aquesta. Totes les fotos que hi van al llibret son arbres amb nom, potser ho han fet pels xiprers...Anton.

assumpta ha dit...

Ai Anton, que veig que ja arribo tard ... que t'han quedat pastetes d'aquestes ???
A aquesta horeta, no creguis que ja li faria un mos, ja ... !

Maria ha dit...

Carai Anton, quin goig que fan los rossegons de les mans primoroses de ma mare i com diu l'Assumpta diuen : menja'm!!! Llàstima que aquest Sant Antoni no n'ha fet . Aquestes fotos, com te vaig dir, són de l'arxiu de les fotos de la festa i crec que són de fa dos anys!!! però l'hauré d'animar a tornar a fent encara que no sigui la festa, doncs los rossegons són tant bons i.. no diguem de la coca.
apa ja he fet dentetes.
fins una altra i bona feina Anton, FELICITATS

rebaixes ha dit...

Assumpta, ja saps que pels amics sempre hi ha un calaix ple a la pastera(nom on es guardaven les coques) que es reseven per si de cas. Anton. No et veig gaire, es la feina?

rebaixes ha dit...

Maria, tu rai que tens una mare que sap d'això de les pastes del poble i saps que per vosaltres només cal alzar el dit i cap al forn que prop el teniu,Anton