dissabte, 21 de desembre de 2013

LA TORRE DE L'OLI - I.- (llibre meu editat a Bubok en privat)

        

          LA TORRE DE L’OLI - I
 LA TORRE DE L’ESPANYOL.
                           Recull d’escrits, poemes, fotos de
           EL POBLE - TORMO I BRUIXETA – FONT DEL TORRENT

                     – FONT D’N’HORTA – ERMITA SANT ANTONI.
.................
Autor.- Anton Fortuño Sas.- T.E.
2013
EDICIÓ PRIVADA, NO ESTÀ A LA VENTA.

Contra portada de LA TORRE DE L’OLI – I ... COLOR
Recull de història treta de la revista l’ENJUB – 96-2001, i dels propis coneixements. Fotos de diverses procedències i pròpies. Trenets, jo en dic així als poemes meus tant llargs com curts. Llocs emblemàtics com son Tormo i Bruixeta, les fons del Torrent i N’horta i l’ermita de s. Antoni de Pàdua, tot un conjunt de pàgines on es descriuen motius d’interès del poblat. Espero poder continuar amb més treballs sobre el nostre estimat i mai prou lloat poble. Anton – T.E. - 2013..
                                                       .....................................

EL PER QUÈ DEL RECULL. ( Entrat en el llibre ).
L’amor al poble de la Torre de l’Espanyol per la meva família ha set sense fissures.
 Sempre ens hem sentit lligats als quefers i en el pensament units al seu destí que era la forma de seguir construint la història del dia a dia del poble.
Quan se’m va oferir la oportunitat d’entrar a Internet i en aquesta red social dels blogs em va semblar l’hora d’aprofitar l’avinentesa i dedicar-li quelcom d’esforç en fer conèixer l’entorn en el que ens movíem i desenvolupàvem les nostres tasques . Amb tal fi muntava el blog RETALLS VELLS, aquí hi entraria trenets, fotos, esdeveniments, el conegut del passat , en fi un collage relatiu al poble i tot el que em fos possible per realçar i donar a conèixer les virtuts d’aquesta terra.
Avui, molt del que creia prioritari i que resa en aquell blog està aquí .enriquit per treballs extrets de la revista L’ENJUB i que he volgut recuperar i unir als meus treballs poètics
Així, escrits propiciat i editats per EL SR. Josep Serrano Daura ( autor del llibre LA TORRE DE L’ESPANYOL EDITAT 1988 ), Josep Anton Fortunyo Escoda, Sergi Bargalló Borràs, i d’altres  que varen cedir els seus treballs a la revista que es va editar des de GENER  DEL 1996 amb un total de vint i dos nº trimestrals  s’inclouen en aquest modest llibre amb la fal·lera de salvaguardar en un lloc més aquells treballs que ens mostren moltes vessants en els fets històrics de la població.
Aquest primer volum de LA TORRE DE L’OLI  l’he dividit en dos, en el primer índex hi trobareu tot el que hi he vist com a poble veient-lo en un conjunt, en el segon apartat l’he dedicat als dos emblemes muntanyosos del poble, a les dos fonts que formen part de tot el viure de la població i en tercer lloc especial, l’ermita de  s. Antoni de Pàdua.
Penso en altre o altres volums anar seguint el coneixement ple de tot el que és el nostre volgut poble i terme amb ses particularitats.
Naturalment que ho considero com un recull de tot el que bonament amb el modest i humil sentir veig ho que se’m fa palès i esperant que qui sigui pugui continuar amb més profunditat el tema exposat i que compti, això si amb aquest recull que no es cap meta si no una recollida de conceptes abans de que es perdin en el temps  tots els reculls antics
Esperant bona acollida i amb el desig de poder continuar la tasca empresa .Anton                      
                                                       .................................
PER QUI VULGUI SABER MÉS....
LA TORRE DE L’OLI .-PRESENTACIÓ AL BLOG I A FACEBOOK.
Fa un any, era el mes d’octubre del 2012 que vaig començar a recollir escrits per desprès publicar-los en la editora BUBOK.
El primer presentat com a trenets va ser AMB ELLA A VORA, dedicat a la Teresa. No em va agradar el que havia resultat i seguidament amb el mateix títol i amb l’ajuda de dos persones amigues ja m’introduïa en aquest mon nou per mi de la edició.
Avui ja en tinc de fets amb paper i tapes vint i tres i altre reguitzer de preparats per quan sigui l’hora de posar-los també en tapes i paper.
Una feina laboriosa, però me’n vaig sortint amb modest èxit. He aprés a fer les tapes i el ventre del llibre i em satisfà poder proclamar-ho.
Aquesta tapa que avui us ensenyo és la del nº15 i hi va tot el contingut dedicat al nostre poble, LA TORRE DE L’ESPANYOL, en forma de collage. L’he titulat TORRE DE L’OLI, nom amable que se li ha dedicat des de temps antics.
Aquest primer volum sobre aquest tema l’he composat en dos apartats amb unes 170 pàgines amb format de 15 per 21.
El primer índex tracta sobre el poblat i tot el que sé i he pogut arreplegar de la seva història. Amb trenets( poemes) meus i escrits editats en la revista l’Enjub, articles documentats de diverses facetes de la història de la població amb la firma del sr. Josep Serrano Daura autor del llibre immens sobre la antiguitat del poble, també reculls i escrits del nostre fill Josep Anton Fortunyo Escoda i algun altre nom que va versar en la revista esmentada. Havia de fer-ho en honor a tots els autors, però significativament per a Josep Anton per que sé l’amor que tenia a aquesta terra, a més ho he realitzat així també per que sempre puguin ser localitzats els escrit a que faig referència. De trobar-ne més els inclouria en un altre volum que tinc en ment.
La segona part es bassa en trenets  i solcs de ruc ( jo en dic així a la prosa) referint-se a particularitats de dos llocs emblemàtics del terme, el TORMO i BRUIXETA, va seguint les dos fonts de la vida del poble, la del TORRENT i la romana N’HORTA,
Com a colofó he entrat en la ermita de S. ANTONI DE PÀDUA. Allí finalitzant el volum ha saltat l’humor meu i hi  tenim el sainet amb LA PAELLA.
Un final que se’m va donar l’11 de setembre d’aquest 2013 amb un poema llegit per la meva neta Tamara i propiciat per l’ANC de la Torre de l’Espanyol posa punt i final. Era en l’acte de hissar la BANDERA ESTELADA a l’entrada del poble, en la plaça de D. Benigno, Així també recordo al meu pare defensor en altes esferes de l’Estatut del 32 i al nostre fill, ell havia nascut aquell dia 11 de l’any 1964.
Està editat en color ( moltes fotos m’ho demanen encara que sigui de més cost el llibre) i també amb blanc i negre. De moment la edició es en PLA PRIVAT. En aquest moment no sé si el posaré a la venda.
Aquí un record a l’impuls que sempre tant el meu fill Josep Anton com la meva esposa Teresa em varen donar a més de tots els familiars que em saben eixa dèria. Per això firmo amb les inicials dels seus noms i el meu nom amb que tothom em coneix..- J.A....i...T.E.. i...ANTON.
                                                   ..........................................

INDEX  Iº PART.- LA POBLACIO EN CONJUNT.
La nostra identitat, procedència, particularitats…( Vistes fotogràfiques.Escrits extret de la revista L’ENJUB.- POEMES RELATIUS realitzats per Anton Fortuño Sas.- T.E.
1.- PLAFÓ ENTRADA POBLACIÓ
2.- DES DEL CAMÍ FONT DE LA VALLETA.
3.- CAMÍ FONDO.- A L’ERMITA DE S. ANTONI DE PÀDUA.
4.- MAPA AÈRI DE LA POBLACIÓ´
5.- PLÀNOL DE LA POBLACIÓ.
6.- VISTES DEL POBLE DES DEL TORMO I DEL CALVARI.
7.- POEMA FANTASIA. RESSEGUINT LA HISTÒRIA.
8.- AL·LEGORIA AL POBLE.-J.A.FORTUNYO E.
9.- DADES ENCICLOPÈDIQUES -1849 AL 1996
10.- POBLACIÓ DES DE 1358 A 1996.
11.- ESCUT DE PEDRA FAÇANA AJUNTAMENT.
12.- ACTUAL ESCUT I BANDERA
13.- SEGELLS ANTICS AJUNT. I ENTITATS.
14.- SEGELL I ESCUT ANTICS .
15.- ALTRES SEGELLS NOSTRES.
16.- PRESENTACIÓ LLIBRE DE LA TORRE.- J.SERRANO DAURA.
17.- LA TORRE DINS L’HISTÒRIA DE CATALUNYA.
18.- EL COMTAT DE LA TORRE.
19.- L’ESPANYOL DE PRADES, SENYOR DEL MONTSANT.
20.- EL CAMPANAR.- EL RELLOTGE- POEMA.
21.- ELS MOSSENS DESPRÈS DE LA GUERRA FINS AL 1996.
22.- DIÀLEG DE L’ESGLÉSIA I EL CAMPANAR.- POEMA.
24.- FANTASIA DE LA BOIRA I EL RIU.
25.- NOMS DELS VENTS, NÚVOLS I BOIRES DEL TERME
26.- EL PARLAR DE LA TORRE.- J.A.FORTUNYO ESCODA
27.- JUAN I MARIETA.- GEGANTS TORRE..- (Tots complirem noranta anys.-Poema -92)
-------------
INDEX 2ª PART.- LLOCS EMBLEMÀTICS
- TORMO I BRUIXETA
-FONT D'N'HORTA I FONT DEL TORRENT
- ERMITA S.ANTONI.


3 comentaris:

Galionar ha dit...

Sens dubte deus haver fet un gran treball amb aquest llibre, Anton, igual com els deus haver fet amb els altres, ja que ets un artista de cap a peus i posseeixes el preuat do de la modèstia, que encara et fa ser millor artista.
Una forta abraçada!

Elfreelang ha dit...

carai ja veig que estàs molt i molt enfeinat quin goig el llibre! Molt bon Nadal

Anònim ha dit...

I have been browsing online more than 3 hours today, yet I never found any interesting
article like yours. It is pretty worth enough for me. In my opinion, if all webmasters and bloggers made good content as
you did, the net will be much more useful than ever before.Also visit my web site :: how to grow taller